Joi, 21.11.2024, 11:10
Bine ati venit, Vizitator
Custom Search
Facultatea Rezidenţiat şi Secundariat Clinic

Rezidenţiatul este o formă de pregătire postuniversitară a medicilor specialişti în diverse ramuri ale medicinei. Sarcina primordială o constituie formarea teoretică şi practică conform programelor şi planurilor de studii, care au scopul de a ridica nivelul profesional pentru o activitate de sine stătătoare ca medic specialist.

Secundariatul clinic la fel este o formă de pregătire postuniversitară a medicilor specialişti de profil îngust pentru activitatea de sine stătătoare în instituţiile medico-sanitare publice din absolvenţii rezidenţiatului şi-sau medicilor practicieni cu un stagiu de muncă  de peste 3 ani. Durata instruirii în secundariatul clinic este de doi ani.

În anul 1991, după nenumărate argumentări insistente ale unor şefi de catedră ai universătăţii şi cu susţinerea Ministerului Sănătăţii, au fost înmatriculaţi primii 60 de rezidenţi din rândurile celor mai buni absolvenţi ai Universităţii la 3 specialităţi (chirurgie generală, obstetrică şi ginecologie, traumatologie şi ortopedie).

Actualmente instruirea postuniversitară trec circa 1600 de persoane la 37 de specialităţi prin rezidenţiat şi la 40 de specialităţi prin secundariatul clinic.

La începutul rezidenţiatului durata studiilor a fost 2-3 ani, în funcţie de specialitate. Începând cu anul 2001 a fost posibil de a majora durata studiilor în rezidenţiat până la 4 ani pentru specialităţile de profil chirurgical şi până la 5 ani - pentru neurochirurgi. La profilul terapeutic durata instruirii este de 3 ani, iar la medicina preventivă şi farmacie - de 2 ani.

Facultatea Rezidenţiat şi Secundariat Clinic, care a fost fondată prin ordinul Rectorului USMF „Nicolae Testemiţanu" din 01.11.2000, are scopul de a perfecţiona instruirea postuniversitară prin rezidenţiat şi secundariat clinic. De la  întemeerea facultăţii la cârmurirea ei se află  decanul Valeriu Revenco, profesor universitar, d.h.ş.m..

Dacă ţinem cont de experienţa multor ţări, precum şi de cea proprie putem conchide, că rezidenţialul este o formă superioară în pregătirea postuniversitară. Printre ţările postsovietice Moldova a fost prima care a reuşit să treacă la o astfel de modalitate de înstruire, considerată ca o mare performanţă în instruirea medicală postuniversitară.

Pe parcursul activităţii din anul 1991 mii de persoane au devenit absolvenţi ai Facultăţii Rezidenţiat şi Secundariat Clinic la diverse specialităţi chirurgicale şi internistice, acoperind toată gama direcţiilor medicale contemporane în domeniile chirurgiei, medicinei interne, stomatologiei, farmaciei etc.

Aclualmente, în cadrul facultăţii la cele 15 catedre şi 2 cursuri, activează 161 de cadre didactice. Din numărul aceslora 15 sunt profesori universitari, 82 - conferenţiari universitari şi 64 asistenţi. Bazele clinice ale facullăţii Rezidenţiat şi Secundariat clinic sunt dislocate în toate instituţiile medico-sanitare publice republicane şi municipale din Chişinău, precum şi din or. Bălţi, Orhei, Cahul.

Instruirea prin rezidenţiat se efectuează conform planurilor, programelor şi standardelor educaţionale la specialităţile aprobate de Ministerul Sănătăţii al RM.

După susţinerea Examenului de Licenţă absolvenţilor rezidenţiatului li se eliberează Diploma de Licenţă conform modelului aprobat, în care se indică gradul de calificare de medic specialist în domeniul respectiv.