Joi, 21.11.2024, 10:23
Bine ati venit, Vizitator
Custom Search

Regulamentul, obiectivele Catedrei „Pregătire militară, fizică şi de luptă”

Catedra Pregătire militară, fizică şi de luptă îşi realizează scopurile de bază prin: dezvoltarea calităţilor fizice generale şi speciale, pregătirea de luptă şi de foc cu armele din dotare, întărirea sănătăţii, pregătirea moral-volitivă şi în stil patriotic în condiţiile complexe ale serviciului de menţinere a ordinii de drept şi combatere a criminalităţii. 

Un rol aparte îl ocupă la catedră dezvoltarea şi perfecţionarea măiestriei sportive în masă şi a celei de performanţă, dar totodată şi ajutorul metodico-didactic şi celui practic subdiviziunilor din teren a MAI în domeniul pregătirii fizice şi pregătirii tacticii operaţiunilor speciale a colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne. 

Catedra Pregătire militară, fizică şi de luptă pe lîngă procesul instructiv-educativ ce-l desfăşoară cu studenţii facultăţii de drept ai Academiei, studenţii Colegiului de Poliţie şi grupelor de pregătire iniţială, perfecţionare şi reciclare a cadrelor mai desfăşoară o amplă activitate în dezvoltarea şi perfecţionarea pregătirii profesionale a colaboratorilor Academiei. 

La acest compartiment corpul didactic al catedrei desfăşoară lecţii la pregătirea fizică şi de luptă, la instrucţia tragerii, protecţia civilă, topografia terenelor, tactica operaţiunilor speciale şi intervenţia profesională a colaboratorilor de poliţie. 

Pe lîngă cele menţionate un cuvînt aparte îl are şi organizarea şi desfăşurarea orelor de specializare a studenţilor Departamentului trupelor de carabinieri un program separat, specific necesităţilor zi de zi a carabinierilor. De menţionat că, în prezent în trupele de carabinieri activează 43 de absolvenţi ai Academiei. Mulţi dintre ei menţin funcţii de comandă, anume la compartimentele de pregătire profesională a efectivului. 

În domeniul ajutorului subdiviziunilor MAI catedra elaborează material metodico-didactic pe diverse compartimente legate de specificul ei, organizează şi desfăşoară seminare metodico-practice pentru colaboratorii subdiviziunilor MAI şi totodată petrec lecţii practice în comisariatele locale de poliţie la solicitarea acestora. 

Corpul profesoral-didactic al catedrei se află mereu în căutarea unor noi metode şi forme de desăvârşire a procesului de instruire. La compartimentul pregătirea fizică este în permanenţă selectarea celor mai eficiente procedee de luptă, de reţinere forţată a agresorului din aşa probe de luptă ca: karate, ju-jitsu, sambo, savat, kik-boxing, box ş. a. şi sînt apreciate la justa valoare esenţa fiecărui tip de artă marţială în absorbirea la maximum de conţinut folositor din ele pentru a crea un program eficient de antrenare a corpului şi spiritului de luptător, atât de necesar fiecărui poliţist în confruntarea zi de zi cu criminalul viclean şi perfid. 

Una din inovaţiile catedrei este şi implimentarea în programul de studiu a lecţiilor mixte. Ele prevăd desfăşurarea unei lecţii în care intră pregătirea fizică, elemente din lupta corp la corp, supunerea unor presiuni fizice dificile, procedee de reţinere forţată a infractorului dezarmat şi înarmat, prin escaladarea diferitor obstacole şi totodată cuprinde pregătirea de foc, adică îndeplinirea tuturor exerciţiilor de tragere, de aplicare a cunoştinţelor ce ar viza cunoaşterea părţii materiale a armei. Toate acestea concomitent fiind însoţite de semnale audio-vizuale, care urmăresc antrenarea memoriei în situaţii critice şi dezvoltarea calităţilor moral-volitive 

Pe lângă principalul obiectiv al catedrei, care constă în instruirea viitorilor colaboratori ai MAI cu o pregătire fizică şi de luptă, morală şi psihologică corespunzătoare, capabili să menţină ordinea de drept în societate, catedra mai desfăşoară cantonamente iniţiale şi finale militare în vederea asigurării satisfacerii serviciului militar în termen. Aceasta se desfăşoară în comun acord cu cerinţele Ministerului Apărării a Republicii Moldova. 

În scopul modernizării managementului instruirii, dar şi pentru ridicarea nivelului profesional-didactic catedra Pregătire militară, fizică şi de luptă menţine legături strînse cu multe catedre de profil din alte instituţii de învăţămînt superior din ţară şi de peste hotare. 

Aşadar, întruniri de colaborare permanente catedra Pregătire militară, fizică şi de luptă are cu: Institutul Militar „Alexandru cel Bun” din Chişinău, Institutul Naţional de Educaţie Fizică şi Sport, catedra de educaţie fizică a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din România, catedra de pregătire militară a Institutului Juridic din Odesa, Academia de Poliţie din Voronej ş.a. 

Corpul profesoral-didactic participă la conferinţele ştiinţifice. 

Disciplinele predate: 
În cadrul catedrei se predau următoarele discipline: 
a) în cadrul cantonamentelor militare iniţiale cu studenţii Academiei: 
- tactica generală; 
- tactica specială; 
- instrucţia tragerii; 
- instrucţia de front; 
- pregătirea de geniu; 
- protecţia trupelor; 
- regulamentele militare generale; 
- pregătirea fizică. 
b) în cadrul cantonamentelor militare cu cadeţii Liceului: 
- pregătirea social-umanitară; 
c) pe timpul anilor de studii se studiază: 
- instrucţia tragerii; 
- tactica operaţiunilor speciale; 
- bazele cunoştinţelor medicale; 
- pregătirea fizică şi de luptă; 
- protecţia civilă; 
- topografia terenului. 
d) specializarea (carabinieri) cu următoarele discipline: 
- tactica trupelor de carabinieri; 
- principii generale ale legislaţiei militare şi organizarea logistică; 
- metodica pregătirii militare iniţiale; 
- maşinile de luptă; 
- bazele psihologiei şi pedagogiei militare; 
- activitatea educativă. 

Despre Catedra „Pregătire militară, fizică şi de luptă”

Profesori Catedrei „Pregătire militară, fizică şi de luptă”

Publicaţii Catedrei „Pregătire militară, fizică şi de luptă”


INSTITUTUL MILITAR AL FORŢELOR ARMATE

 „ALEXANDRU CEL BUN"

anunţă înscrierea la concursul de admitere pentru anul universitar 2006-2007

 

 

1.      La concursul de admitere se pot înscrie cetăţenii Republicii Moldova, deţinători ai atestatului de studii medii de cultură generală, diplomei de bacalaureat, diplomei de studii medii de specialitate (colegiu), diplomei de studii superioare universitare şi diplomei de licenţă, cu vîrsta cuprinsă între 17 şi 23 ani (la ziua începerii examenelor de admitere). Cetăţenii care au îndeplinit serviciul militar în termen şi militarii care îndeplinesc serviciul militar se pot înscrie pînă la atingerea vîrstei de 25 de ani (la ziua începerii examenelor de admitere).

2.      Specialităţile la care se pot înscrie candidaţii: Infanterie, Artilerie, Transmisiuni, Grăniceri, Carabinieri.

3.      Durata studiilor - 4 ani. Instruirea în limba de stat. Cazarea, hrana, echipamentul şi instruirea sînt gratuite. Absolvenţilor Institutului Militar li se acordă gradul militar „locotenent” şi calificarea „inginer licenţiat” (domeniile de formare profesională: Ingineria şi tehnologia transportului auto sau Teleradiocomunicaţii). Absolvenţii, în dependenţă de specialitatea primită sînt repartizaţi pentru îndeplinirea serviciului militar prin contract în unităţile militare ale Armatei Naţionale, Serviciile Grăniceri şi, respectiv, Carabinieri şi sînt obligaţi să îndeplinească serviciul militar, după absolvirea instituţiei de învăţămînt, cel puţin 5 ani.

4.      Persoanele civile se înscriu pentru concursul de admitere în baza cererii tip depuse  la sediul centrelor militare raionale (municipale), la locul de trai pînă la 30 aprilie a anului curent.

Documentele necesare vor fi solicitate la centrele militare raionale (municipale).

5.      La sosirea în Institutul Militar, la concursul de admitere, candidaţii prezintă în original actele de studii, buletinul de identitate (paşaportul, legitimaţia de serviciu sau livretul militar, premilitarii - adeverinţa de recrut).

6.      Persoanele civile care au depus cererea pentru înscrierea la concursul de admitere se îndreaptă la Comisia medico-militară pe lîngăcentrele militare raionale (municipale) şi, respectiv, la Comisia medico-militară a Policlinicii Militare Centrale a Ministerului Apărării care urmează a se desfăşura în următoarele perioade:

etapa I  – în centrele raionale (municipale), pînă la 10 mai,

etapa II – în Policlinica Militară Centrală (or. Chişinău, str. Pietrarilor, 1), de la data de 20 mai pînă la data de 10 iunie.

7.      Concursul de admitere în Institutul Militar se va desfăşura în perioada 24-29 iulie, şi constă din testarea psiho-fiziologică şi susţinerea probelor de aptitudini la Educaţia fizică şi 2 probe la disciplinele umanistice şi exacte.

8.      Cheltuielile de cazare şi alimentare pe perioada desfăşurării concursului de admitere vor fi suportate de către organizatori.

9.      Candidaţii care au absolvit liceele militare vor fi înmatriculaţi în baza cererilor, fără susţinerea probelor de aptitudini.

   

Adresa Institutului Militar: 2023, or. Chişinău, str. Haltei, 23 (lîngă Gara de trenuri).

Relaţii la tel.             (022) 545-160      , 545-154, 545-163.

 

NOTA BENE:

INSTITUTUL MILITAR AL FORŢELOR ARMATE „ALEXANDRU CEL BUN"

activează în baza Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 589 din 14.05.2002