Vineri, 29.03.2024, 17:44
Bine ati venit, Vizitator
Custom Search
Facultatea de Educaţie Continuă în Medicină şi Farmacie


Facultatea de Educaţie Continuă în Medicină şi Farmacie a fost fondată la 2 aprilie 1962 cu prerogativa de a pregăti pentru sistemul de sănătate publică din RM medici de înaltă probă profesională, care vor asigura prestarea unor servicii de asistenţă medicală la nivelul exigenţelor contemporane. 

De menţionat, că din momentul fondării, la facultate şi-au perfectat calificarea peste 63000 medici. 

Facultatea posedă un potenţial profesoral-didactic competent. Actualmente, în procesul de instruire activează cca 200 colaboratori, inclusiv 8 membri ai AŞ din RM, 47 D.H.M.- profesori universitari, 120 D.M, inclusiv 93 conferenţiari universitari. În colectiv sunt Laureaţi ai Premiului de Stat din RM, 2 Inventatori emeriti ai RM, 28 titulari ai diferitor instituţii şi servicii de Sănătate Publică, specialişti principali ai MS RM şi preşedinţi ai Comisiilor de atestare a medicilor.

În prezent facultatea oferă medicilor cursanţi peste 400 de cicluri de perfecţionare cu o durată de la 0,5 la 1 lună, care sunt permanent actualizate conform ultimelor realizări ale medicinii moderne. La facultate procesul de instruire a medicilor are loc în cadrul bazelor clinice universitare, amplasate în cele mai performante instituţii medico-sanitare republicane şi municipale: 

Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, Institutul Oncologic, Institutul Cardiologic, Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie, Spitalul Clinic Republican de copii "Emilian Coţaga", Spitalul Clinic Republican de Ortopedie şi Traumatologie, Dispensarul Republican de Dermatovenerologie, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţe Medicale, Spitalul Clnic Municipal "Sf.Treime", Spitalul Clinic de Boli infecţioase, Spitalul Clinic Republican de Boli Infecţioase la Copii, Spitalul Clinic al Cancelariei de Stat din Republica Moldova, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală şi alte spitale şi policlinici municipale. Astfel, Facultatea de Perfecţionare a Medicilor dispune de 71 săli de studii şi 32 laboratoare.

O deosebită atenţie la facultate se acordă activităţii ştiintifice şi editoriale. Realizările cercetărilor stiinţifice şi cele de implementare au fost elucidate în 36 manuale, 152 monografii, 5035 lucrări ştiinţifice, inclusiv 1433 articole şi comunicări rezumative în culegeri medicale, în presa republicană şi de peste hotare. Au fost publicate peste 100 elaborari şi instrucţiuni didactice. 

În ultimii 10 ani au fost implementate în practică 65 invenţii şi 86 inovaţii. Sub tutela ştiinţifică a savanţilor facultăţii au fost susţinute 29 teze de doctor habilitat şi 141 teze de doctor în medicină.