Sâmbătă, 20.04.2024, 16:03
Bine ati venit, Vizitator
Custom Search

Date generale

  1. Prezentul Regulament este elaborat în baza Regulamentului de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă  (ciclul I) în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova, aprobat prin ordinul Ministerului Educaţiei nr. 454 din 03 iunie 2011.
  2. Admiterea în Academia de Studii Economice din Moldova, la învăţământul cu frecvenţa la zi şi învăţământul cu frecvenţă redusă, se efectuează în bază de concurs.
  3. Concursul de admitere se organizează pe specialităţi /domenii de formare profesională la ciclul I (studii superioare de licenţă) în funcţie de limba de instruire, forma de învăţământ şi sursa de finanţare (buget, contract).
  4. Cota - parte la admitere, învăţămîntul cu frecvenţa la zi, se stabileşte după cum urmează:
    • 90 la sută – pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat;
    • 10 la sută – pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) de profil economic (la solicitarea domeniului studiat în colegiu).

    La învăţămîntul cu frecvenţă redusă, se va organiza un concurs comun pentru deţinătorii:

      • Diplomelor de bacalaureat;
      • Diplomelor de studii medii de specialitate (colegii)
      • Diplomelor de studii superioare
  5. Se stabileşte cota de 15 la sută din numărul total de locuri (la fiecare specialitate / domeniu de formare profesională şi formă de învăţământ), prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară pentru:
    • copiii orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor cu statut de copil orfan;
    • copiii invalizi de gradul I şi II;
    • copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale;
    • copiii ai căror ambii părinţi sînt invalizi;
    • copiii ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, în războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl; militarii, participanţi la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;
    • copiii din familiile cu patru şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinere;
    • absolvenţii şcolilor din localităţile de est ale republicii şi din mun. Bender, care 
      au studiat conform programelor de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei 
      al Republicii Moldova, precum şi absolvenţii liceului „ Al. Mateevici” din  satul 
      Sănătăuca , raionul Floreşti, originari din localităţile de est.
    • copiii ţiganilor;
    • tinerii care au îndeplinit serviciul militar în termen.

      Înscrierea la această cotă se efectuează la solicitarea candidaţilor menţionaţi mai sus. Concomitent, candidaţii din categoriile enumerate mai sus pot participa la concursul general de admitere.

      Planul de înmatriculare la locurile cu finanţare bugetară prevede 26   de locuri  cu destinaţie specială pentru candidaţii absolvenţi din raioanele de est. La aceste locuri vor putea candida absolvenţi ai şcolilor din localităţile de est ale republicii şi din mun. Bender, inclusiv din şcolile care au studiat conform programelor de învăţămînt aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, precum şi absolvenţii liceului „ Al. Mateevici” din  satul Sănătăuca, raionul Floreşti, originari din localităţile de est.

      Absolvenţii şcolilor din localităţile de est ale republicii şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învăţămînt aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, precum şi absolvenţii liceului „Al. Mateevici” din  satul Sănătăuca, raionul Floreşti, originari din localităţile de est  pot participa şi la concursul pentru cota de 15 la sută, stabilită prin pct. 5  al prezentului regulament, şi la concursul general. Absolvenţii celorlalte  şcoli din raioanele de est pot participa doar la concursul pentru locurile bugetare cu destinaţie specială  (26 locuri) şi la  concursul general pentru locurile în baza de contract cu achitarea taxei pentru studii.

  6. În dependenţă de locul de trai, pentru candidaţii la concurs se stabileşte o cotă din numărul total de locuri prevăzute în planul de admitere după cum urmează:
    1. Pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat:
      • 70 la sută din numărul total de locuri pentru candidaţii din localităţile rurale, centrele raionale şi orăşelele mici;
      • 30 la sută din numărul total de locuri pentru candidaţii din municipiile Chişinău şi Bălţi.
    2. Pentru deţinătorii diplomelor de absolvire a instituţiilor de învățământ  mediu de specialitate divizarea rural/urban nu se va face.

    Locul de trai se stabileşte după viza de domiciliu permanent al candidatuluiLocul de trai al candidaţilor care n-au atins vârsta de 20 ani se stabileşte după viza de domiciliu permanent al părinţilor.

  7. Candidaţii la concursul de admitere, care au absolvit instituţii preuniversitare cu  limba rusă de instruire, pot participa la concursul de admitere doar la cota  stabilită pentru specialităţile/domeniile de formare profesională cu limba rusă de instruire. Totodată, ei pot opta,după înmatriculare, pentru o altă limbă de instruire decît cea din instituţia preuniversitară absolvită, faptul respectiv fiind consemnat în fişa de înscriere la concursul de admitere.

    Cota-parte pentru candidaţii la concursul de admitere, deţinători ai diplomelor de bacalaureat care solicită specialităţi/domenii de formare profesională în limba rusă de instruire se stabileşte în mărime de  20 la sută din numărul de locuri prevăzute pentru înmatriculare.

Informaţie adiţională:

  1. Cererile pentru participare la concursul de admitere la toate formele de învăţământ, se vor depune de la 18 iulie până la 31 iulie curent.
  2. Afişarea rezultatelor înmatriculării se va efectua pe data de 03 august a anului în curs.
  3. Notele din actul de studii, în cazul evaluării cunoştinţelor în sistemul de cinci puncte, se vor echivala în sistemul de zece puncte, după cum urmează:
    • notele de "3”, "4” şi "5” se vor echivala, respectiv, cu "5,5”, "7,5” şi "9,5”;
    • notele din atestatul cu medalie de aur sau argint, diplomele de studii medii de specialitate superioare cu menţiune, eliberate până în anul 1991 inclusiv, se vor înmulţi cu coeficientul "2”.
  4. Notele din actul de studii, în cazul evaluării cunoştinţelor în sistemul de douăsprezece puncte, se vor echivala în sistemul de zece puncte, după cum urmează:
    • notele de „4”, „5”, „6”, „7”, „8”, „9”, „10”, „11”, şi „12” se vor echivala, respectiv, cu „5”, „5,62”, „6,24”, „6,86”, „7,48”, „8,10”, „8,72”, „9,34”, şi „10”.

În atenţia pretendenţilor la studii în ASEM! Comisia de admitere va activa în perioada18 - 31 iulie 2011. Afişarea rezultatelor înmatriculării: Ciclul I, Licenţă - 3 august 2011; Ciclul II, Masterat - 5 august 2011

Comisia de Admitere